lördag 27 december 2008

Kulörer





















Har ni tröttnat på skumtomtarna nu? Det blir ibland lite för mycket av det goda under julen. I dag är vi i butiken igen och ska snart öppna men vill först passa på att berätta lite om kulörer som jag lovade i gårdagens blogg.


Ni har säkert sett NCS-solfjädern när ni besökt en färgbutik. Den är vårt bästa hjälpmedel när vi arbetar med kulörer både vid färgsättning av hem och vid försäljning i butik. NCS står för Natural Color System - det naturliga färgsystemet. Det är ett standardiserat färgbeteckningssystem som gavs ut av Skandinaviska färginstitutet 1979. Vi använder systemet för att ta fram färg som är bruten i exakt rätt kulör. Alla kulörer har en beteckning. Vi kan ta exemplet S 1020-Y30R. S står för second edition (som kom 1995). 10 betyder att färgen har 10 procents svärta, 20 står för 20 procents kulörstyrka. Y30R betyder gult med 30 procent rödhet. Den kulör vi bryter mest är S 0502-Y som även kallas Stockholmsvitt. I våra trakter kallar vi den Tidaholmsvitt för 0502 är Tidaholms riktnummer! S 0502-Y är en bruten vit som ofta används då man vill ha vita väggar men det ska inte upplevas kallt. På grund av att det är gult i blir det en varmare ton. En del kan tycka att den nästan är nikotingul och då rekommenderar vi istället äggvit (0502-Y utan S). En kulör upplevs olika beroende på var den målas så vi rekommenderar ALLTID kunden att köpa en provburk (cirka 50 kr), måla upp några kvadratmeter och titta på kulören i olika ljus.


Vi säljer färg från Jotun och Alcro. De ger regelbundet ut färgkartor vilka är ett bra hjälpmedel när kunden ska välja kulör. Jotuns senaste karta heter Ladykulörer 2009 NOW. Den är indelad i fyra grupper; sval lätthet, varm elegans, grönskande passion och fridfull harmoni. Det finns kulörer för alla smaker. Under rubriken sval lätthet kan man läsa; "Avslappnande, lätt och befriande luftigt. I det skandinaviska ljuset njuter vi av sjönära natur och långa, ljusa kvällar. Vi öppnar dörrar och fönster för att släppa in våren och sommaren. I en atmosfär av lätthet är livet gott att leva."


Alcros senaste kulörkollektion heter ad.junior - kulörer utvalda av barn. Ett citat från Carl-Johan 9 år som valt ut några av kulörerna: "Jag gillar ljust blått och ljust grönt. Och det är svårt att säga vilket som är bäst. Man måste se dem först." Han har så rätt Carl-Johan. Provmåla först!


Välkomna till oss eller din närmaste Coloramabutik så kan vi tillsammans ta fram de bästa kulörerna för dig och ditt hem!







Inga kommentarer: