tisdag 7 juli 2009

Lilla Hyttnäs i Sundborn!

Jag är nästan mållös! Det var ett fantastiskt besök på Lilla Hyttenäs i Sundborn. Jag hade inte väntat mig detta. Ett helt fantastiskt hem från sekelskiftet som känns levande än i dag. Carl och Karin Larssons släktingar driver vidare gården i en stiftelse och när den inte visas för oss används den av släkten vid kalas, sommarsemester mm. Helt fantastiskt! Här fanns inga rep framför tavlor eller vid stolar utan allt kunde vidröras och provsittas. Det kändes som de bodde kvar i huset än. En stor nackdel var dock att vi inte fick fotografera inomhus. Därför måste ni åka dit för att verkligen uppleva allt och ni kan även läsa böckerna;

Karin Larssons värld av Lena Rydin

Den lustfyllda vardagen hos Larssons i Sundborn av Lena Rydin.


"Välkommen kära du till Carl Larsson och hans fru". Ett underbart mottagande när man kommer fram till Larssons entré. Titta på kulörerna!


En balkonglåda i Larssons trädgård!


Bänkar och bord i Larssons trädgård! Det var här de hade sina härliga sommarfrukostar och kräftskivor! Jag tror dock att Karin hade en finare duk än den här vaxduken.

Larssons hus ligger precis vid vattnet. Överallt är det underbara växter vilket både Carl och Karin var intresserade av.
Carl och Karin fick Lilla Hyttenäs av Karins far i slutet av 1800-talet. Då var det en liten enkel stuga som genom åren byggdes ut. Det var Carl som stod för arkitekturen. Man kan se att det är en konstnär som har skapat. Här blandas stilarna hej vilt. Jag tror det var 1901 som Carl och Karin bosatte sig permanent här. De fick sammanlagt åtta barn men ett barn dog i tidig ålder.
Här ser ni hur putsfasad blandas med träfasad, putsfärg med falu rödfärg och även linoljefärg såg vi.

Här ser ni del tre av huset. Snacka om stilbrott och ändå så funkar det!
Här ser ni andra sidan av huset. Vid de stora fönstren var Carl Larssons ateljé. När hans ateljé var klar var det den största i Europa. Vi upplevde den ganska normalstor så ni kan tänka er vad allt har ändrat sig genom åren.
Ytterligare ett hus på tomten!


Karin Larsson var en stor designer och textilkonstnär. Det här är prototyper på den gungstol hon ca 1900 designade till Carl. Om ni tittar i IKEAS katalog i dag kan ni se en liknande stol. Fattta att hon var före sin tid!



Baksidan av Larssons vackra hus!
Besök Carl Larssons hem i Sundborn! Färgsättningen av huset inomhus är en upplevelse för sig. De typiska röda och gröna kulörerna finns i en rad olika nyanser och jag tror att bara paret Larsson kan skapa den harmoni av kulörer som de gjort.

Inga kommentarer: