söndag 4 januari 2009

Sommartorpet vintertid














































































Torpet är från 1800-talets mitt och nuvarande ägare köpte torpet för cirka två år sedan. Då satte de igång med renoveringen och den pågår fortfarande. Alla produkter som har använts kommer från Colorama Stockholmsvägen i Mariestad så därför tycker vi det är extra roligt att visa det på vår blogg. Dessutom hoppas vi att ni får inspiration och idéer om ni själva har ett sommarhus.




Huset är målat med Falu rödfärg. Det är viktigt att arbeta in färgen i träet när man målar med slamfärg. Om det blir ett för tjockt lager är det lätt hänt att färgen krackelerar. Fönster och dörr är målat med Drygolin fönsterfärg från Jotun. Fönsterfärg flyter ut bra på hyvlat virke. Kulören på dörren heter Staverngul och är en Jotunkulör.


Tapeten i hallen är kvar från tidigare ägare, grön och gul med mängder av krokus på. Vid första anblicken kan den tyckas "to much" men efter ett tag känns den helt rätt. Vi får väl se om den kommer att bytas ut.


Sovrummet på övervåningen var verkligen i behov av en ansiktslyftning. Taket är ohyvlat och var verkligen brunsvart. Det krävdes ganska många strykningar för att få det vitt. För att inte få några fula genomslag användes vid första strykningen Kraft takfärg från Alcro. Den spärrar så att inte det mörka slår igenom. Kraft är även bra att använda om tak är fukt-eller nikotinskadat. Tapeterna kommer från Midbec och även tyget som kuddarna är sydda av. Tyvärr har den kollektionen utgått nu men liknande tapet finns.


Sovrummet på nedervåningen har kvar sin gamla tapet. En järnsäng, kuddar, överkast och spetsgardiner skapar en romantisk stämning i rummet.


Köket var inte i så gott skick så där har det hänt en hel del. Köksinredningen är ny och kommer från IKEA. Bänkskivorna är av ek. Kaklet är från CC Höganäs och heter Antik marmor (sjösten). Samma platta har använts på golvet i badrummet. Taket är grundat med oljegrund från Alcro och målat två gånger med halvblank lackfärg från Alcro.


Bakluckan till järnspisen finns kvar i köket men tyvärr inte spisen. "Gruvan" som det kallas var målad knallgul. Numera är den vitmålad med Jotuns Lady vägg 10.


De fina blåvita burkarna i porslin lämnade den gamla ägaren kvar och de pryder verkligen sin plats i ett torp.


Vardagsrummet har fått nya tapeter, randiga från Sandbergs. Sofforna är köpta på Blocket. Det vita bordet var tidigare ett slitet träbord som blev som nytt med lite lackfärg. Tänk på att alltid rengöra, grunda och måla två gånger med slutstrykningsfärgen. Då blir det riktigt bra! Skolplanschen är köpt på Mariestads bibliotek.


Murstocken vid öppna spisen har också fått sig ett par strykningar av Lady vägg 10. Härligt med en mysig brasa, särskilt en kall dag som den här januarisöndagen.


Toalett och dusch är helt nytt. Tidigare fanns det bara ett utedass och nuvarande ägare vill gärna kunna använda torpet året runt och då är toalett inne ganska viktigt. Huset behövde inte byggas ut. Den gamla grovingången blev ett perfekt badrum. Kaklet kommer från CC Höganäs och heter Aquamatt, golvet är antik marmor (syns tyvärr ej på bild). Duschväggen kommer från Duscholux. Allt kan köpas hos oss på Colorama Stockholmsvägen.
Kika även på bilderna under texten!
































3 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för fina inspirationsbilder! Håller också på att renovera ett gammalt hus nämligen, och man kan behöva lite nya idéer ibland. De där randiga tapeterna var verkligen jättesnygga!

Anonym sa...

Hej Abby

Kul att du gillade bilderna.Hör gärna av dig til oss om du behöver mer råd och idéer.

Colorama Stockholmsvägen Mariestad

Anonym sa...

Underbara bilder Ön verkar bekant.....Marianne