tisdag 24 november 2009

Den lustfyllda vardagen hos Larssons i Sundborn!

Som jag tidigare berättat om i bloggen besökte vi Carl och Karin Larssons hem i Sundborn i somras. Jag blev helt fascinerad av deras hem, inredning och det liv de levde. Vid vårt besök på gården köpte jag bl a boken "Den lustfyllda vardagen hos Larssons i Sundborn" av Lena Rydin. Vill genom att fota delar av boken delge er lite av Larssons liv.

Här kan vi se en jämförelse av Carl Larssons och August Strindbergs hem tidigt 1900-tal. Carl Larsson sitter i sitt soliga förmak i Sundborn, en radikalt ny miljö. August Strindberg sitter i sin bostad på Karlavägen i Stockholm. Strindbergs hem var mycket modernt och inrett efter tidens heminredningsideal; tunga möbler, blommiga mönster från golv till tak och den oundvikliga palmen i sin kruka på bordet. Det var i kontrast till den här typen av inredningar som Karin och Carl skapade sitt hem.


Här ser ni tvättrummet till husets gästrum hos Larssons. Dominerande färger är blått och vitt. Många berömdheter besökte detta tvättrum - prins Eugen, Selma Lagerlöf m fl.Här ser ni gungstolen som Karin designade och snickare Arnbom tillverkade. Han tyckte den var så ful att han förde den till huset i skydd av mörkret. Liknande stol kan ni se på IKEA idag. Karin var verkligen före sin tid. Tyvärr verkar det som hon kom i skymundan p g a att Carl var så känd. Det var nog lättare för männen att synas och märkas på den tiden.Starka röda och gröna färger gör matsalen ombonad och inbjudande. Genom dörröppningen skymtar det ljusa förmaket med väggar i en mättad rosa nyans. Den gröna färgen går där igen i ljusgröna lister.


Soppa stod ofta på matsedeln hos Larssons. Så ofta att Carl tyckte det var lika bra att måla en egen stor soppskål till familjen. I botten inuti skålen har han skrivit "Slut".


Ljuset strömmar in genom förmakets fönster och ger året om en stämning av svensk sommar åt rummet. På bordet ligger en broderad duk, som Karin har sytt. Hon var både traditionell och nyskapande som textilkonstnärinna.


Carl Larsson år 1912 med första barnbarnet Gunlög, dotter till Suzanne.


Interiör från Carl Larssons sovrum. Luckan ner mot verkstaden på bottenvåningen står på glänt. På den tiden då rummet fungerade som ateljé kunde Carl på morgonen kasta en blick genom luckan på det konstverk han hade arbetat med dagen innan. Dekorationerna på dörren och runt luckan talar ett tydligt allmogespråk. Här är det inte tal om att dölja luckan och dörren - tvärtom!
I ett skyddat hörn lät Carl Larsson plantera en kastanj, när familjen fick hemmet i Sundborn. Här ser ni Esbjörn titta fram, Kersti med en tax i knäet och Carl sittande på soffan. Kastanjen har vuxit sig så hög att den ger en skön skugga åt hörnet med trädgårdsmöbler.


Som ni säkert förstår av mitt inlägg är jag helt "såld"! Besök Larssons hem i Sundborn. Det häftigaste är att släkten fortfarande använder huset och har kräftskiva vid samma tid som Carl hade sin osv. Vi fick inte ta några bilder inne i huset så därför har jag fotat av boken. Ni bara måste åka dit.

Inga kommentarer: