onsdag 21 april 2010

Prins Carl Philips gnistskydd - Lyrestads gjuteri

I vår morgontidning, Mariestadstidningen, kan man idag läsa om prins Carl Philips besök hos Lyrestads gjuteri den 22 mars. Gjuteriet tillverkar prinsens egendesignade gnistgaller. Gjuteriägaren Peter Stridqvist är mäkta stolt över att ha fått tillverkningen av gnistgallret föreställande slottet Tre Kronor.

Peter har sedan många år ett samarbete med Svenskt Tenn genom att företaget gjuter en katt, formgiven redan 1915 av Anders Jönsson, kallad Jönssons katt. När Svenskt Tenn och prinsen diskuterade det här gnistgallret så fick Lyrestad Gjuteri frågan om de kunde gjuta det.

Peter tycker det är viktigt att få fram hela kedjan av företagare som är inblandade så han har lyckats med att få med en rad Skaraborgsföretag - Järnet kommer från Severins skrot i Töreboda, Spiran tillverkas av guldsmeden Jan-Erik Hedelin i Hova, IPP i Lyrestad borrar och gängar, SCA tillverkar kartongen, Humstorps Metall i Moholm gör en mässingskylt med Svenskt Tenn-märke och Frejs Livs i Lyrestad levererar rapsoljan till oljebränningen.

På Svenskt Tenn säger de "Det där fixar ni på landet" och visst gör vi det.

Svenskt Tenn ägs av Kjell och Märta Beijers stiftelse. Ordförande är finansmannen Anders Wall. Svenskt Tenn grundades av Estrid Eriksson 1924.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det var väldigt vad du kan och vet mycket Barbro, det finns kunskap på landet också

Kram Bettan

Barbro sa...

Klart det gör!