måndag 2 mars 2009

Kakel och klinker

I dag har vi fått många frågor om kakel och klinker. Många byter kök och tycker det är svårt att välja kakel. Utbudet är enormt så det gäller att "ringa in" vad som passar. Bilden visar ett nyrenoverat kök i ett gammalt torp. Här har ägarna valt en sjöstensplatta i storleken 10 x 10. Det är en rustik platta som känns nära naturen om man kan uttrycka det så. När man bor på landet eller har stuga tror jag att man ofta har den känslan att man vill ta med utomhuskänslan inomhus. Här hade blank stålmosaik känts ganska malplacerad.

Om man renoverar hemma eller bygger nytt och väljer ett modernt kök kan sjösten passa även där men man får ta hänsyn till köksluckor, bänkskiva, golv och väggar. Tänk efter - vilken känsla vill vi förmedla i vårt kök? Kanske ni har valt ett högblankt vitt kök, ekbänkskiva och ett svart klinkergolv. Vilket kakel ska ni då välja? Alternativen är många men som CC Höganäs uttrycker det; "Tänk stort! Storformatiga plattor är här för att stanna." Det är inte alls fel att sätta t ex en svart platta i storleken 20 x 30, högblank eller varför inte en i storleken 50 x 50?
Det finns inga regler som säger att plattorna i köket ska vara 10 x 10 eller mosaik. Låna hem plattor och testa. Vad kan passa hos just er? Vad tycker ni om? Tänk på att det blir väldigt mycket kakelfogar att hålla rent om ni väljer mosaik 5 x 5. Hemma hos oss (Barbro) har vi vit matt 5 X 5 (Arkitekt från Höganäs). Vi valde en vit fog så att det inte skulle kännas alltför rutigt. För att fogen ska hålla sig vit har vi behandlat den med Kakel- och fogimpregnering från CC Höganäs.

Vi säljer kakel och klinker från i första hand CC Höganäs men kan även ta hem från Golvabia och Konradssons kakel. Kom gärna in till oss och låna hem prover. Det är alltid lättare att testa hemma hur det blir.

Vi lovar att hjälpa till så mycket vi bara kan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ser med spänning fram emot vad ni kommer fram till för förslag till oss.