torsdag 7 januari 2010

Tapetens historia!

Här står jag och funderar på tapetens historia. Hilda fotar och jag "poserar"?!

Vi har en kund som arbetar på Nordiska museet i Stockholm och för ett tag sen skickade hon en bok till oss - Tapeter av Ingemar Tunander, utgiven av Nordiska museet 1955. Spännande läsning! Där kan man bl a läsa att bland de första skriftliga uppgifterna om tryckta tapeter märks en förteckning från Slottets klädkammare år 1611. Där omtalas "10 st förgylta trykta tapeter". Det framgår inte vilket material det är fråga om men anteckningen om att tapeten är förgylld pekar mot gyllenläder, en väggbeklädnad som var på modet under 1600-talet. Först en bit in på 1800-talet har de tryckta pappertapeterna blivit så pass vanliga att man med ordet tapet just avser väggbeklädnad av papper med tryckt mönster.

Från att ha varit förbehållna de högre samhällsklasserna blev tapeterna under decennierna fram emot 1800-talets mitt allt vanligare även bland samhällets bredare lager. Maskintryckta papperstapeter förekom över hela landet.

Nordiska Tapetfabriken gav ut en katalog under 1880-talet med utförliga råd och anvisningar för inredning och dekorering av ett svenskt borgarhem. I broschyren ges bl a dessa allmänna synpunkter:

"Förstuga och trappuppgång hade tidigare varit klädda med marmorimiterade tapeter. Nu rekommenderas i stället tapeter med persiska mönster eller sådana som imiterar panel med fyllningar"

"Vardagsrummet bör som regel få mångfärgade tapeter med inslag av guld eller sådana med stoff- eller gobelängimitationer. I synnerhet rekommenderas att tapeterna inramas med bårder och hörndekorationer i rik färgverkan. Som allmän regel anges att tapeter och möbler bör tas i kontrasterande färger. Till röda möbler tager man olivfärgade, bruna eller mörkgrå tapeter, till gröna möbler röda eller bruna tapeter, till grå möbler några med gulaktig bakgrund."

"Matsalen skall som bakgrund för sina ekmöbler ha en röd eller olivfärgad tapet."

"Salongen bör hållas i nästan uteslutande ljusa och vänliga färger."

Det var verkligen detaljerade anvisningar. Lite har hänt sen den tiden,

Vi fortsätter i morgon med rapporter från tapetens historia.

Inga kommentarer: