lördag 22 maj 2010

Sverker presenterar test av utomhusfärg!

I torsdags presenterade Sverker i sitt program Plus resultatet av Folksams test av utomhusfärger. Försäkringsbolaget har under två år testat 45 olika färgsystem. Sju av dessa blev godkända enligt Folksam, 17 tveksamma och 21 underkända.

Så här har testet gått till:

Folksams testanordnare har strukit färg enligt tillverkarnas instruktioner på paneler av granplankor som sedan placerats ut på fyra platser i landet; Borås, Uppsala, Alnarp i Skåne och Vindeln i Västerbotten. Panelerna har monterats i 45 graders vinkel så de har blivit mer utsatta än en vanlig lodrät husvägg. Det skick som de testade plankorna befinner sig i efter två år motsvarar minst det dubbla för en typisk husvägg.

Förutom mögel har man tittat på krackelering, avflagning och angrepp av alger. Det är möglet som påverkat utslaget mest.

Olof Holmer, vd för Sveriges Färgfabrikanters förening, menar att små skillnader överdrivs i testerna, medan viktiga faktorer som väder och mikroklimat bortses från. Han ifrågasätter också att Folksams tester avslutas efter två år då livslängden för verkliga husfasader är betydligt längre.

Vi kan dock konstatera att de utomhusfärger som vi säljer, Jotun Demidekk Optimal (som nu heter Demidekk Ultimate) och Alcro Bestå täckfärg var bland de färgerna som hade bäst funktion.

Välkomna till vår butik så berättar vi mer om våra utomhusfärger och har även en rad uppstrykningsprover så ni lätt kan välja kulör.

3 kommentarer:

Lotta, Colorama Hjo sa...

Ja, det var ju jättekul (och förväntat;)
att våra färger skulle få bäst i test;) Jag har också bloggat om detta idag. Önskar er en Trevlig Pingst!

COLORAMA MARIESTAD sa...

Detsamma till dig och din familj!

Anonym sa...

Hej! Hoppas att ni inte blir lessna på mig.....men jag blev lat och kopierade i prinsip ert inlägg till vår blogg. Tack på förhand
Ni är så duktiga på att skriva
Mvh Christina Colorama Lycksele