söndag 21 oktober 2012

Köket - svenskarnas nya finrum!

I dagens nummer av DN kan man läsa en artikel om just kök. Att renovera köket ligger ständigt i topp på bostadsägarnas önskelista. Köket har blivit ett rum att visa upp och umgås i, med moderiktiga skåp och lyxiga vitvaror - som för det mesta inte är vita längre, utan gärna sobert metallglänsande eller svarta.

I genomsnitt byter svensken kök vart sjuttonde år. De senaste åren har dock köksbranschen tappat fart. Orsakerna kan vara flera. Köksrenoveringar görs ofta vid bostadsbyte och försäljningen av bostäder minskar och då påverkas försäljningen av kök. Nyproduktion av bostäder har minskat och införandet av bolånetaket - två orsaker till att köksförsäljningen minskar.

Det står även i artikeln att effekten av ROT-avdraget har börjat klinga av. Det är dock något som vi inte har märkt inom vår bransch, dvs när det gäller måleri, golvläggning och våtrum.

I Norden föredrar vi lackade luckor i köket, hellre matta än högblanka. Vitt är den absolut vanligaste färgen.

I Frankrike vill de har mer färg både i moderna och traditionella kök. Burgundyrött och nyanser av grått och lila är populärt. Stor vikt läggs vid optimala lösningar, eftersom köken i allmänhet är små.

Köket som vi ska ha i Coloramahuset kommer från Kvänum kök och är vitt. Vi hoppas att det snart ska installeras så vi kan visa upp det för er både här på bloggen och vid visningarna av huset.

Har ni renoverat ert kök? Har ni bilder på köket som vi får visa här på bloggen som inspiration för andra? Maila i så fall till info.mariestad@colorama.se

Inga kommentarer: