torsdag 2 februari 2012

Duro Gammalsvenska

Kollektionen Duro Gammalsvenska har nu kommit i ny version. Många av mönstren från den gamla kollektionen finns kvar men det är även en hel del nyheter. Sedan Duro startade 1930 har privatpersoner skickat tapeter och tapetfragment till företaget. Med åren har det blivit en samling på tusentals tapetfragment från olika sekler. Det har resulterat i Duros Gammalsvenska tapeter. I Gammalsvenska kan du hitta tapeter från rokokotiden fram till 1920-talet. Här visar vi en del av nyheterna!

Stocksund - sengustaviansk tapet från tidigt 1800-tal.Vilhelmina - jugendtapet från 1890-talet.

Liljesal - nyrenässans, 1860-1880.


Kjellbergska gården - tapet från 1800-talets senare hälft.
Löväng! På 1920- och 1930-talen blev fantasiblommor moderna igen efter jugendtidens naturtrogna växtvärld. Den här tapeten med stora, yttäckande blommönster i mjuka, dämpade kulörer är typisk för tiden. Förlagan är funnen vid renoveringen av ett hus i Tierp i Uppland.Axmarby - jugendtapet från omkring 1900.
Brunnsgatan! På 1920- och 1930-talen fanns ett stort intresse för österländsk exotism i heminredningen. Tapeter med japanska och kinesiska motiv blev populära. Lackrött och svart var en tidstypisk färgkombination, som också förekom i inredningsföremål som möbler och porslin. Ursprungstapeten funnen i en stadsvåning på Brunnsgatan i Gävle.


Inga kommentarer: